Temaer
Svære følelser som angst, sorg, tab, ensomhed
Angst og frygt
Typiske tegn på angst:
- Hjertebanken, sveden og rysten.
- Svimmelhed og uro i kroppen.
- Mavesmerter, trykken i brystet og vejrtrækningsproblemer.
- Søvnproblemer.
- Sortner for øjnene.
- Tørhed i munden og problemer med at synke.
- Kvalme og ondt i musklerne.
- Koncentrationsproblemer og irritabilitet.
- Uro og tankemylder.
- Ændret adfærd hvor man undgår eller flygter fra situationer.
Der findes flere forskellige former for angstlidelser, og hver enkelt af dem kan have forskellige symptomer og påvirke dig på forskellige måder. Nogle af de meste almindelige angstlidelser er socialangst, panikangst og specifikke forbier.
Angst kan være forbundet med skyld og skam – og dermed kan man gå længe med angsten selv uden at få hjælp
Psykoterapeutforeningen har en rigtig god artikel om angst og sorg, som jeg vil anbefale dig at læse:
Psykoterapeutforeningens artikel om angst
Du er velkommen til at kontakte mig per mail eller per telefon. Jeg er Psykoterapeut MPF og har klinik i Randers. Så vi tale om hvordan jeg kan hjælpe dig.
Sorg og tab
Sorg er noget, som alle mennesker kan relatere til. Du kan opleve tabet af en nær person på grund af sygdom eller pludselig død. Derudover kan sorg opstå i forbindelse med en skilsmisse, hvor kærligheden og relationen ændre sig, eller ved sygdom, hvor personen som vi kender, har forandret sig, hvilket også kan indebære et tab af færdigheder eller livsudfoldelse.
Et tab kan også være relateret til et arbejde, hvor tilhørsforholdet til en bestemt gruppe, kollega eller en opgave ophører. Sorg er altså ikke kun forbundet med tab af et andet menneske, men kan opstå i mange forskellige situationer, der udløser en sorgreaktion.
Når du mister og savner et andet menneske, er sorg en normal reaktion. De fleste af os gennemgår sorgprocesser flere gange i løbet af vores liv, da det er vores reaktion på tabet af noget, der har betydning for os. Sorgen kan være voldsom og chokerende eller følelsesmæssigt intens med både et savn og en længsel. Reaktionerne ligner hinanden for de fleste mennesker, men selve sorgprocessen kan variere fra person til person, både i varighed og intensitet. Der findes altså ikke én rigtig måde at sørge på.
Det kan være svært at forstå, når du mister en som du holder meget af, at livet fortsætter for andre, som om intet var hændt. Som den sørgende kan du føle dig overvældet af gråd, afmagt og intense følelser. Hvis tabet var uventet, eksempel ved selvmord, bilulykke eller en voldelig hændelse, kan det endda udløse traumatiske reaktioner.
Dit nervesystem reagerer ved at udsende stresshormoner, hvilket skaber ubalance i din krop og påvirker din søvn, appetit, muskelspændinger og følelsesmæssige reaktioner. Det kan være svært at falde til ro, håndtere situationer og træffe gode beslutninger. For de fleste mennesker tager det langtid, før nervesystemet atter er i balance.
Når sorg fylder i din hverdagen, er det helt naturligt at spørge: Hvor lang tid skal jeg have det sådan her?? Det kan være en hjælp at kende til de typiske sorgreaktioner, så du ikke bekymre sig om, hvorvidt du er ”unormal” eller ved at miste grebet om virkeligheden.
En sorgreaktion er en psykisk reaktion, hvor du kan opleve svære følelser som:
- – Smerte, tristhed og hjertesorg over tabet af en nær person.
- – Fortvivlelse med en håbløshed og magteløshed over situationen.
- – Skyld og tanker om, hvad du kunne have gjort anderledes.
- – Vrede og en følelse af uretfærdighed.
- – Tomhed indeni og et savn til den, der er gået bort.
- – Forvirring og usikkerhed om, hvordan du skal håndtere dine følelser og den nye hverdag.
- – Angst og bekymring for fremtiden, og hvordan du klarer dig uden den person.
Sorgen er også en omstillingsproces, hvor vi skal lære at leve uden den person, som du har været knyttet til eller har håbet på i livet. Det betyder, at sorgprocessen er en forhandlingsproces, hvor du arbejder på at omstille dit liv til det tab, som du har oplevet. Hvor du skal vænne dig til en række nye livsændringer og vilkår for at få hverdagen til at fungere igen.
Sorgprocessen kan blive så alvorlig og svær at håndtere, at du bliver nødt til at få hjælp og støtte til at kunne tackle problemerne. Du er velkommen til at kontakte mig, og jeg vil støtte og hjælpe dig igennem processen.
Det er vigtigt, at du tillader dig selv at føle og arbejde med sorgen i det tempo, der føles rigtig for dig. Det er igennem denne proces, at du giver dig selv mulighed for at åbne op og skabe et rum, hvor du kan acceptere og forstå din sorg.
Hvis du har brug for hjælp eller støtte i forbindelse med din sorg, er du velkommen til at kontakt mig. Jeg er tilgængelig via mobil via mail eller via Messenger.
Du er ikke alene, jeg er her for at hjælpe og støtte dig igennem din sorg eller hvad end du måtte stå overfor.
Hvis du ønsker yderligere viden, kan du læse denne artikel:
Ensomhed
Ensomhed er noget, vi alle kan opleve og det er uanset om vi er alene eller er sammen med andre mennesker. Selv om vi er omgivet af mennesker, kan vi føle os følelsesmæssigt isolerende.
Udover at påvirke vores følelsesmæssige og fysiske trivsel kan ensomhed også have nogle negative konsekvenser for vores mentale sundhed. Den kan fører til depression, angst og lavt selvværd.
Når ensomheden rammer, kan det ændre din måde at tænke på og få dig til at trække dig væk fra sociale sammenhænge med andre mennesker. Det kan føles som om du ikke hører til, at du ikke passer ind, eller måske bliver du overvældet af bekymringer om at blive afvist af andre. Dette er med til at forstærke følelsen af isolation og skabe en afstand til andre mennesker.
Ensomheden kan komme til udtryk gennem:
- – Isolation.
- – Vrede og irritabilitet.
- – Nervøsitet.
- – Nedsat lyst og energi til sociale aktiviteter.
- – Symptomer på depression og angst.
- – Lav selvværd.
Når du føler dig ensom, betyder det ikke nødvendigvis, at du er fysisk alene. Du kan måske føle dig komfortabel med at være alene i visse situationen, men i andre situationen, der savner du virkelig en følelse af, at være forbundet til andre mennesker.
Ensomheden er en følelse, som vi alle kan opleve i forskellige grader, men hvis du føler dig ensom ofte, kan det have nogle alvorlige konsekvenser for din generelle trivsel. Det kan påvirke din fysiske sundhed og gøre dig mere modtagelig overfor sygdomme. Desuden kan ensomhed være forbundet med angst, forhøjet blodtryk, søvnproblemer og spiseforstyrrelser.
Ensomhed kan være når:
– Ens behov for sociale relationer, nærvær og kontakt ikke bliver opfyldt.
– Føler at man ikke har nok nære relationer eller venner.
– Føler at dybden og nærværet i ens eksisterende relationer ikke er tilstrækkelig.
– At man ikke passer ind i sin sociale omgangskreds.
Hvis du eller nogen, du kender, føler sig ensom, er det vigtig at åbne op om denne følelse. Hvis du har brug for professionel hjælp, kan psyketerapi være en støttende mulighed.
Her kan vi sammen udforske og bekæmpe ensomheden, udefra de tanker, følelser og handlinger, der bidrager til din følelse af ensomhed, med det formål at finde veje til at håndtere den på en sund måde.
Hvis du har brug for hjælp eller støtte i forbindelse med din ensomhed, er du velkommen til at kontakt mig. Du er velkommen til at kontakte mig per mail eller per telefon for at høre nærmere om hvordan jeg evt. kan hjælpe dig.
Du er ikke alene. Jeg er her for at hjælpe og støtte dig igennem din ensomhed eller hvad end du måtte stå overfor.
Psykoterapeutforeningen har en fremragende artikel om ensomhed:
Psykoterapeutforeningens artikel om ensomhed